Telefon
WhatsApp
PROF. DR. SERKAN SELLİ, TARSUS TİCARET BORSASI’NIN NİSAN AYI MECLİS TOPLANTISI’NA KATILDI

MUSTAFA MAHİR İŞYARAN 

TARSUSHABERCİ.COM : Çukurova Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Serkan Selli,

plastik atıklarının geri kazanımının, doğa ve insan sağlığı açısından önemli bir süreç olduğunu belirterek, plastiğin geri dönüştürülmesinin, enerji tüketiminin azaltılması başta olmak üzere sera gazı emisyonlarının azaltılması ve doğal kaynakların korunması gibi pek çok faydalar sağladığını söyledi.

Prof. Dr. Serkan Selli, Tarsus Ticaret Borsası’nın Nisan Ayı Meclis Toplantısı’na katılarak, plastiklerin gıdalarda kullanımı ve insan sağlığına etkileri hakkında bilgiler verdi.

Borsa Meclis Başkan Yardımcısı Murat Çamaşırcı’nın başkanlığında gerçekleştirilen Nisan ayı Meclisi’nde, 1950 yılında hayatımıza giren plastik üretimi ve tüketiminin özellikle son yıllarda artığına dikkat çeken Prof. Dr. Selli “1950 yılında 1,5 milyon ton plastik üretilirken bu miktar 2018 yılı itibarıyla 348 milyon tona ulaşmıştır. Bu üretim miktarının 2026 yılına kadar iki katına çıkacağı 2050 yılında ise üç kattan fazla artarak 1 milyar tona ulaşacağı ön görülmektedir” dedi.

Borsa Meclis Başkan Yardımcısı Çamaşırcı ise, Çukurova Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Serkan Selli’ye bilgilendirmesinden ötürü teşekkür ederek, “Bugün küresel plastik geri dönüşüm oranı yüzde 9 ila 14 civarında. Dönüşüm oranını iyi yapan İsveç, Almanya, İsviçre, Norveç gibi ülkeler var. Bunlar kaynağında ayrım yaparak oranları artırıyor ama küresel çapta baktığımız zaman oran düşük çünkü kaynağında ayrım yapamayan, atığın henüz farkına varmayan ülkeler var” ifadesini kullandı.

Borsa Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Teke de, Prof. Dr. Selli’nin bilgilendirmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Türkiye'de üretimi yapılan plastiğin sadece yüzde 10'luk kısmını geri dönüşümde kullanabiliyoruz ve genel olarak bundan dolayı büyük sıkıntı yaşıyoruz. Bugün sizler plastiklerin gıda zincirine dahil olmaları ve vücutta birikmeleri konusundaki endişelerimizi giderdiniz. Gıda endüstrisindeki artan plastik kirliliği, çevresel sürdürülebilirliği ciddi biçimde tehdit eden sorun olarak ön plana çıkmaktadır. Avrupa'daki plastiklerin ithalatı önümüzdeki yıllarda sınırlanacak. Çünkü Avrupa Yeşil Mutabakatı ile ambalajlarda yüzde 15 ila 35 oranında geri dönüştürebilir malzeme kullanımı zorunluluğu geliyor. Yani siz eğer bunu kullanamazsanız ürününüzü İtalya'ya ihraç edemeyeceksiniz. İşte o zaman ne oluyor, depozito iade sistemi ya da Sıfır Atık sistemi içerisinde kaynağında ayrı toplanan atıklar temiz atıklar olarak geçecek ve bunlar sistemin içerisine dahil olacaklar” dedi

Borsa Başkanı Teke toplantının sonunda ise “Ç.Ü. Merkezi Araştırma Laboratuvarı’nda yapılmakta olan ihracata odaklı ürünlerde ve zeytinyağında yapılan kalite analizleri ile fizik, kimya, biyoloji, çevre, malzeme, enerji, tarım, gıda, hayvancılık, gibi birçok alanda araştırmalara hizmet vermesi üyelerimiz açısından çok faydalı oldu” şeklinde sözlerini tamamladı.

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Yazarlarımız

Tarsus Nöbetçi Eczaneler

Anket

E-Bülten Aboneliği