Telefon
WhatsApp
ZİRAAT ODASI BAŞKANI VEYİS AVCI GİRDİ MALİYETLERİNİN YÜKSEK OLDUĞUNU SÖYLEDİ

Tarsus Ziraat Odası Başkanı ve Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi Veyis Avcı, sert çekirdekli ürünlerin yetiştiğini, fakat fiyat istikrarsızlığı nedeniyle üreticilerin sezondan zararla çıkma tehlikesi olduğunu söyledi.
Tarım sektöründe girdi maliyetlerinin her geçen gün arttığına dikkati çeken Başkan Veyis Avcı, şu an birçok girdi maliyetinin eklenmediği durumda dahi dalında sert çekirdekli ürün kilogram maliyetinin 10 ile 11 TL aralığında olduğunu, fakat bunun üzerinde bir fiyatın verilmediğini belirtti.
Tarsus Ziraat Odası Başkanı Veyis Avcı, şu açıklamada bulundu:
 
“Üretimin önemli girdilerinden mazotun yanı sıra, gübre, su, elektik gibi yüzde 100’ü aşan maliyetler karşısında çiftçi ezilmektedir.
 
Maliyetler çok yükselmiştir.  Yüzde 100’ün altında artmayan ürün kalmadı. Gübrenin tonu 19 bini gördü. Mazot, bugün 45 lira sınırında” Mazot, gübre, su, elektrik vb. maliyetleri üreticiyi eziyor!
Bunun yanında en büyük problem çiftçi işçi bulmakta zorlanıyor. İklim değişikliği, yağışlar, nem, bitkilerde hastalıkların, zararlıların artmasına sebep oldu. Meyvelerde yanıklıklar, kalite bozukluklarına sebep oldu. Sert çekirdekli ürünlerde ortalama maliyet tablosu aşağıda çıkarılmış olup bu maliyet ortalama 4 yaşında bir ser çekirdekli bir ağaç için hesaplanmış olup yaşa ve kullanılan ürüne göre değişiklik gösterebilmektedir.
 
Yukarıdaki Tablodan anlaşılacağı üzere 1 dekar Sert Çekirdekli Ürün Bahçesinde toplam maliyeti ortalama 22.820,00 TL ‘dir.
1 DEKAR SERT ÇEKİRDEKLİ ÜRÜN BAHÇESİ VERİMİ
Bölgemizde ortalama dikim aralığı dikkate alındığında 1 dekar Sert Çekirdekli bahçesinden ortalama 2.200 kg ürün elde edilmektedir. Toplam Maliyeti(TL/Dekar) / Verim(Kg/Dekar)= 22.820,00TL/2200KG=10,37 TL /kg ürün maliyeti vardır.
 
Anlaşılacağı üzere daha birçok girdi maliyeti eklenmeden üreticinin 1 kg Sert Çekirdekli ürün maliyeti ortalama 10,37 TL’dir. Bu maliyet ağaç yaşına kullanılan gübre ve ilaç çeşidine göre artmaktadır.
 
Bölgemizde Sert Çekirdekli ürün alıcıları(tüccarlar) şu an Nektarin kg fiyatını 10- 13 TL arasında görmektedir. Bu durum üreticiyi tamamen zarara uğratacak olup  çiftçimiz harcadığı maliyeti bile alamaz duruma gelmiştir. Durum itibariyle üretici kar edemeyerek üretimin gerilemesi ve durması noktasına gelmiştir. Bu şekilde satışların sürdürülebilir olması mümkün değildir. Çiftçi, tarlada ürünün kalmasından korkarak kimi zaman maliyetin altına ürününü satmaktadır.

Bölgede fiyat istikrarsızlığı var. Herkes kendi belirlediği fiyata ürünü satıyor ve bunun denetlemesi yeteri kadar yapılmıyor. Fiyat istikrarıyla taban ve tavan fiyat uygulamasına geçilmeli, üreticiden ürün alınırken taban fiyatının altından ürün alınmamalıdır.
Çiftçimizin birlikte hareket ederek bir taban ve tavan fiyat belirlemeli yetiştirdikleri ürünü maliyetin altına vermemelidir. Birlikte hareket edildiğinde belirlenen bir fiyat  politikası ile emeklerinin karşılığını almalıdır.”

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Yazarlarımız

Tarsus Nöbetçi Eczaneler

Anket

E-Bülten Aboneliği